2 Nisan 2012 Pazartesi

Patron Sepeti, Buyurmazmısınız


     Arkadaşlarımın patronlarından, Sim' in patronundan, patron olan arkadaşlarımdan ve benim eski patronlarımdan yola çıkarak hazırladığım çok seçmeli patronlar ve türevleri, buyrunuz.

1- Bitirim patronlar: Genelde boyları 1.60 civarındadır. Çevik hareketleriyle, ordan oraya gitmeleriyle göz yorgunluğu yaratırlar, hızlı konuşurlar, durdukları yerde duramazlar, sizden çok çalışırlar. Seçilesi patronlardır. Tek sıkıntıları söyledikleri iş hemen bitsin isterler. İkide bir sorarlar.

2- Doğuştan Patronlar: Bunlar doğduklarında patron olarak doğmuşlardır. Dededen babaya, babadan oğula geçen patron saltanatları vardır. Yaşlıları Hulusi Kentmen kıvamındadır. Oturur derdinizi anlatırsınız, baba gibi yardımcı olur, haksızlığa gelemez. Genç olanları kendi aralarında ikiye ayrılır.

    a) Sıfır ego yaşarlar. Hep birlikte sinemaya, yemeğe gidebilir, youtube da izlediğiniz komik videolardan, dizilerden bahsedebilirsiniz, hep birlikte çalışanız mantığındadır. İşten çıkarken size " akşam biz şu taraftayız, o tarafa gelirseniz arayın" deme olasılığı yüksektir. Eğlencelidirler. Onlarla çalışmak zevklidir.
   b) İşte bunlar tehlikeli olanlar. Genelde aptal olurlar, kesin bi yurt dışına gidip gelmişlikleri vardır ama okulu bitirip bitirmediği hep bir muammadır. Kimse bilmez. Genelde teknoloji manyağı olurlar. PC nin, telefonun son modeli herkesten önce ondadır. Odası showroom gibi döşenmiş olabilir. Aptal olduğu için kendi fikrinden başka hiçbir fikre inanmaz. Hafif alaycı bir tavırla, sizi dinliyor gibi yaparken, pc de solitaire oynama ihtimali çok yüksektir. Koşarak uzaklaşın.

3- Sonradan patronlar: Bu türler çok çalışarak mutasyon geçirip patron olanlardır. İşten başka bir hayatı yoktur. Sizden de öyle olmanızı bekler. Gece 12' de sizi arayıp, ertesi gün sabah 8 de ki toplantı için yeni bir rapor hazırlamanızı filan isteyebilir. Bir süre sonra günde 18 saat çalıştığınızı fark edersiniz. Ama bunlar sonradan patronlar yani zekiler. Bunu fark ettiğiniz ve tam isyaaan diyeceğiniz anda ufak bir zamla ve küçük bir maaş ikramiyesiyle sizi sustururlar. Bunlarla susmadıysanız, bir yıl sonraya terfi sözü verip, "çok yoruluyorsun farkındayım, hadi bugün eve erken git " diyerek yine işin içinden çıkarlar. En sevdikleri şey, az eleman çalıştırmaktır. Arkanıza bakmadan çıkın gidin.

4- Yancı patronlar: Bunlar az hisseli sonradan ortaklardır. Ama kraldan çok kralcı olurlar. Kendisini işin tek sahibi sandığı gibi sizi de onun sahibi sanabilir, o şirketi çalışarak kurmadığı ve sonradan ortak olduğu için, pek işe dahil olamazlar, onlar da elemanlarla uğraşmayı kendilerine iş edinirler. Düğününüze gelse takı takmaz, geldim şereflendirdim der. Öyle fenadırlar.

     Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Seçin, alın, beğenin. Beğenmediğin iştemisiniz; o size " ben seni hak etmiyorum, sen bana fazlasın" diyerek tazminatınızı vermeyeceğine göre, siz ona " Biz ayrı dünyaların insanlarıyız, sen uzaylısın " diyerek gayet bombastik bir çıkış yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder