4 Haziran 2012 Pazartesi

American Beauty'nin Hayatımdaki Önemi


Geçenlerde TV de Amerikan Güzeli ne rastladım. “Aaaaaa” diyerek başladım izlemeye. Yıllar sonra aynı filmi ikinci kez izlemek bende zaman yolculuğu etkisi yaptı. Yıllar içerisinde bakış açım yaşımla orantılı değişmiş. Tek değişmeyen, o zamanlarda da  Kevin Spacey’nin harika bir oyuncu olduğunu düşünüyordum, yıllar sonra izlediğimde de aynı şeyi düşündüm.

Filmi ilk izlediğimde, yani 1999 larda, ben de Carolyn ve Lester çiftinin kızı kadardım diyebilirim. Tabi o yaşta olunca, olaylara sadece kendi açımdan bakabildim. Filmi sinemada izlemiştim ve beğenmekle birlikte yorulmuştum. Anlam veremediğim olaylar dizisi haline gelmişti film izlemeye başladıktan bir süre sonra.

-          Jane, Ricky le giderse hayatı kayar, babası öldürür yani, daha yaşı kaç

-          Carolyn, nihayet yakalandı kocasına, adam kesin vurur bunu

-          Ya, yan komşu Frank neden öyle yaptı Lester’a

-          Angela, jane’in Ricky’e kaçtığını neden hemen gidip babasına haber vermedi

-          Yok artık, Angela Jane’in babasıyla, ıyyyyy arkadaşının babası o

Gibi bin bir türlü soru cümlemle hem kendimi hem yanımdakileri bezdirmiştim. Sonrasında gazete de bir eleştirmenin filmden bahsettiğini görür görmez okumaya başladım ve dank dank kafama vurdu gerçekler. Amerika da ki toplumun yozlaşmasından ve bu filmde bütün gerçekleriyle bunların gözler önüne serildiğinden bahsediyordu. O an işte ufkumun iki katına çıktığı andır. O günden sonra izlediğim filmlerin içine kendimi katmamayı öğrendim. Çok ciddi söylüyorum. O yüzden bu filmin hayatımdaki yeri bir başka benim için.

İkinci izleyişimde, artık yaşımın da etkisi var tabi, büyüdük biraz, daha iyi analiz edebiliyorum. Rahatlıkla ve kısaca söyleyebilirim ki, ( yok uzun uzun yazıp, kimseyi baymaya niyetli değilim. benim anlatmak istediklerim yukarıdakilerle sınırlı. Zaten 1500 kişi yazmış filmi.) bu film amerikan aile yapısına ve yozlaşmış kültürüne, yapılan bir kapak, atılan bir tekme, alnına sürülmüş kara lekedir.

Filmin unutulmaz cümlesi: “gerçekleri inkar etmenin gücünü asla hafife alma”

PS: Her şeye rağmen 1999 un en iyi filmiydi diyemem, çünkü bana göre o yılın en iyi filmi Matrix di.

4 yorum:

  1. bence de matrix varken amerikan güzelimi olur ama oldu işte :) matrixde en iyi kurgu efekte müzikte ödül vererek gönül aldılar :)) buarada 1999 yılında degıl 2000 yılındakı oscar ödüllerinde boy gösterdi bu ıkı fılmde :)

    YanıtlaSil
  2. kelıme oyunu yapmayalım lütfen :) yapıldıgı yılın en ıyı fılmı secılmıyor yayınladıgı yılın en ıyı fılmı secılıyor :) sevgılerle ;)

    YanıtlaSil
  3. ben yapım yılını baz aldım Lord :))

    YanıtlaSil