9 Ekim 2012 Salı

Gönüllüler Merkezi

Birkaç hafta önce, annemin liseden ve üniversiteden arkadaşı, Hatice Farsakoğlu’nun davetiyle Büyükada’ya gittik.
Vapur Ada’ya yaklaştığında, koskocaman gülümsemesiyle bizi bekliyordu. Hatice Farsakoğlu, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun eşi. Durum böyle olunca ve yanımızda Ada’yı en iyi bilen insanlardan biri olunca, bütün gün faytonla altını üstüne getirdik Büyükada’nın.
Fakaaat, benim sana anlatacağım olay farklı. Alıştığın yazılarım gibi; şurada yedik, şusu iyiydi. Burada gezdik, manzarası güzeldi demicem. Beni çok etkileyen ve girişinde “burada para geçmez” yazan Gönüllüler Merkezi’nden bahsetmek istiyorum sana.
2011’in Temmuz ayında Hatice Farsakoğlu’nun müthiş çabalarıyla Büyükada’da kurulmuş. Başka bir yerde de yok sanırım. Sadece Gönüllüler Merkezi için, köşkünün kullanılmasına izin vermiş bir Ada’lı. Köşkü sil baştan, neredeyse yeniden inşa ederek içinde kursların yapılabileceği bir merkez haline getirmişler. Bahçesini ve bir bölümünü ise oyun atölyesi yapmışlar, bir nevi kreş. Sebebi; kursa gelen kursiyerlerin çocukları varsa, hem eğitilecekleri, hem arkadaş edinecekleri, hem de iyi vakit geçirecekleri bir alan yaratmak.
Kurslar ise; cam üfleme ( Ada’da yaşasam ben kesin buna giderdim.), tiyatro, resim, matematik, ebru, piyano (buna da giderdim), keman, gitar, bağlama, Türk Sanat Müziği Korosu, model uçak yapımı, ingilizce, moda tasarım.
Şimdi asıl bombayı patlatıyorum. Bu kursların hepsi bedava ve kursa gelen kursiyer hiçbir şey getirmiyor. Mesela resim kursuna gitmek istiyorsun diyelim, kağıdından boyasına kadar her şeyi Gönüllüler Merkezi karşılıyor. Çocuğun varsa, O da aynı şekilde oyun odasından ücretsiz faydalanıyor.
Bir bölüm daha var Gönüllüler Merkezinde. Orada da mini bir kütüphaneyle okuma köşesi var. Hemen yanında ise, giyilmeyen kıyafetlerden, ayakkabılardan, kullanılmayan eşyalardan oluşmuş bir oda var. Görsen, aynı mağaza gibi. Her şey ütülü ve temiz bir şekilde askılarda duruyor. İhtiyaç sahipleri, ihtiyaçlarını, tıkıştırılmış çöp poşetlerinin içinden değil, askılardan giyerek deneyerek alıyorlar. Çok ince düşünülmüş, çok ince bir ayrıntı.
Dolaştıkça, orada yapılanları gördükçe, bunu sana da anlatmak istedim. Bir de bende tebessüm yaratan olaylardan birisi, Hatice Farsakoğlu’nun kızı Yağmur’dan, Gönüllüler Merkezi’nin açılışında, Yağmur’un ve babasının kıyafetlerinin bir çoğunu ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere askılarda gördüklerini duymamdı. Haberleri yokken ne var ne yoksa toplamış, askılara asmış Hatice Farsakoğlu. 
İşte böyle canla başla çalışılarak oluşturulmuş Gönüllüler Merkezi. Türkiye’nin neresinde olursan ol, bir gün yolun Büyükada’ya düşerse; evden çıkarken, giymediğin kıyafetlerini, kullanılmayan eşyalarını, boya kalemlerini, okumadığın kitaplarını yanına almayı unutma. Aşağıda verdiğim numarayı ararsan, vapurdan inerken seni karşılayıp, götürdüklerini teslim alacaklar. Hatta çok fazla eşyan varsa, İstanbul’dan almaları için de arayabilirsin.
Böyle bir konu yazdım ya, içim garip bi huzurla doldu.
Adalar Belediyesi – Gönüllüler Merkezi
Tel: 0216 382 66 38






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder