28 Şubat 2013 Perşembe

Drag Queenlerle Hava Festival Havası

Cahide’nin kadın kılığına giren erkek dansçıları yani drag queenleri…
Yazdan beri peşlerindeyim.
Şu röportajı yapabilmek için çektiğim çileyi bir ben bilirim. Araya hatırı sayılır insanlar koymadığım mı kaldı, yan yatıp çamura basmadığım mı kaldı, şaşı bakıp şaşırmadığım mı!İlk önce Ahsen’le buluştuk. Ahsen draglarınshowdirector’ı. Beni önce bir yıldırmaya çalıştı ama ben yemedim. Dedikleri gibi azmin sonu zafer işte. Ve sonundaCahide’nin güzeldragqueenlerini evimde ağırladım. Evime gelen en neşeli misafirlerdi. Hatta ben röportajı yaparken, Ahsencim çaylarımızı falan tazeledi. Beni yormadı sağ olsun. Çok samimi geçen, kimsenin kasılmadığı harika bir sohbet oldu. İlk, ciddi ciddi araştırarak yaptığım röportajı onlarla yapmaktan ayrıca mutlu oldum. Ben evime sadece dragları çağırdığımı sanıyordum ama bir leb-i derya davet etmişim, benim bile haberim yokmuş. 
 Drag queen olmaya nasıl karar verdiniz?
Ahsen: Ben Ali Poyrazoğlu öğrencisiyim. Birden drag queen olmadım. O yıllarda arkadaşlarımla bire bir transformis tiplemeler yapıyorduk. Marillyn Monroe, Zerrin Özer gibi. Sonra bu işi profesyonelliğe dönüştürdük ve Tıpa Tıp Show olarak çok popüler olduk. Zamanla eğlence tarzı ve eğlence mekanları değiştikçe, kostümler de değişti. Bende bunu daha upgrade yaparak meslek haline getirdim.
Drag Moses: Ben konservatuvarda klasik bale öğrencisiydim.Mimar sinan’da klasik baleden modern dansa geçtim... İlk başlarda clup’larda dans ediyorduk. Sonra ben bir clup’ta dans ederken beni Ahsen keşfetti ve drag oldum.
Drag Papi:Moses’la İzmirden arkadaşız. Ben tiyatro okuyordum. Moses beni dansa yöneltti. Klasik bale eğitimi aldım. Cahide’de ekibe yeni kişiler alınacağını söyledi Moses. Sonra Ahsen’le tanıştım. Bir hafta içinde yetenekli bulunduğum için kadroya dahil oldum.
Nurtopu Saçan: Ben bu işe Cahide’de başladım. Daha önce kısa filmlerde küçük showlarda yer alıyordum ama profesyonel olarak ilk Cahide’debaşladım...
Drag isimlerinizi nasıl seçtiniz?
Nurtopu Saçan: Benim adımı Ahsen buldu. Önce Nurtopuydu daha sonra NurtopuSaçan’ın daha eğlenceli olacağına karar verdik.
DragPapi: Ben isim bunalımı yaşarken benim adımı İzzet Çapa koydu. Papatya olsun dedi, kısaca Papi diyoruz.
Ahsen: Biz drag olarak sahneden sonra varız Cahide’deama sahnede bir çok kimliği taşıyoruz. Bir köylü kadından vals yapan birine dönüşebiliyoruz. Gecede 10 kıyafet değiştiriyoruz. Showlarımızkabare tarzı. Sahne saati yemek saati ayrı oluyor. O yüzden drag kimliğimiz, showlardan ve yemekten sonra ortaya çıkıyor
Dragqueen rol modelin kim?
Nurtopu Saçan: Zeki Müren ve Bülent Ersoy.Çalışırken izlediğim arkadaşlarımdan ve Ahsen’den de çok şey öğrendim. Çünkü Ahsen bu işte profesyonel ve birçok şeyi ondan gördüm. En son sahneye çıkarken bile Ahsen’in bize verdiği disiplinle hareket ediyoruz.
DragPapi: Bende Zeki Müren’in platformlu ışık saçan bir resmi vardı. Ondan çok etkilenmiştim. O resimleri de 2000 de falan görmüştüm ve 1960’larda böyle bir şey yapabilmesini taktir etmiştim.
DragMoses:  Ben Madonna hayranıyım. Madonna’nın kliplerinden ve danslarından çok etkilendim. İlginç kliplere olan merakım da bana ilham verdi. Ama ben Ahsen’i tanıdıkça, onu kendime rol model olarak seçtim. Ahsen benim annem, bende onun kızıyım. Bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Ahsen koreografi çıkarır, dragqueen’lik yapar, taklit yapar ve dans eder. Bu yüzden rol modelim Ahsen.
Ahsen: Biz saçımızla başımızla danslarımızla orada eğlendirmek zorundayız. İşimiz bu. Her şeyin bir sistemi var. Kitap okumaya son sayfasından başlayamazsınız. Hayatımız farklı bir yöne gitse bile, benim öğrettiğim her şeyi kullanacaklardır. Çok yetenekli arkadaşlarım var ama ne yazık ki kendilerini yetiştiremiyorlar. Aynı işi yapan profesyonel iki ekip düşünün, bizim ekibimizin farkı her zaman ortaya çıkıyor. dragqueen olmanın da bir kuralı var. Bülent Ersoy’u gördüğümüzde bile onun öyle olmasının sebebini görüyoruz. Bir sürü taklidi çıkmıştır ama Bülent Ersoy bir tanedir.
Draglık 1870’lere dayanan çok eski bir meslek. Amerika’da cinsel özgürlük mücadelesinde de, dragların çok önemli bir payı var. Sizin, Türkiye’de  böyle bir etkinliğiniz oldu mu?
Ahsen: Böyle bir şeye gerek yok. Çünkü bu tarz şeyler zaten bu ülkede kabul edildi. Kargaşa yaşanmadı bununla ilgili.
Nurtopu Saçan:Türkiye’deki insanlar ikiyüzlüler aslında. Televizyonu açıyorlar Huysuz’u görüyorlar. Bülent Ersoy’u izliyorlar. Bülent Ersoy bir travesti. Onu beğenip alkışlıyorlar. Sonra evine giderken iki tane transseksüel görüyor. Onlara bakış açısı aynı olmuyor. İkisinin arasında aslında hiçbir fark yok. İkiside çalışıyor, ikiside para kazanıyor. Bülent Ersoy da bu günlere gelmiş ama ne mücadeleler vererek gelmiş. Bu bizim yaşadığımız toplumla alakalı. Bu sadece eşcinsellik için değil, aklınıza gelebilecek bir sürü şey için geçerli.
Draglık yasası olsaydı ve yasadaki kuralları ihlal edenlerin draglığı sona erseydi, bu yasada hangi kuralın olmasını isterdin?
Nurtopu Saçan: Ben pek yasalara ve kurallara inanmadığım için buna cevap veremeyeceğim.
Ahsen: Temizlik. Su ve sabun her yerde bulunabilen bir şey. Bir insanın pis olmasını asla kabul edemem.



İstanbul’da sizden başka drag queenler de var. Tüm draglar bir show sahnesinde olsaydı, bu nasıl bir gösteri olurdu?
Ahsen: Muhteşem bir sirk olurdu. 63 kişinin aynı anda performans gösterdiği bir gösteri hazırlamıştım daha önce. Muhteşem olmuştu.Bu sorunun cevabı kesinlikle sirk.
Dünyanın başka bir yerinde dragqueen olsaydın; nerede ve hangi performansta olmak isterdin?
Drag Papi: Nerede olacağımı bilemiyorum ama bir underground mekanda direk dansı yapmak isterdim. 
Nurtopu Saçan:Londra’da olmak isterdim.Cazı daha çok sevdiğim için,Burlesque Show’da olmak isterdim.
Drag Moses: Ben sirk seviyorum. Öyle bir yerde yer almak isterdim.
Ahsen: Ben 2009’da Phuket’de kralın karşısında bir gösterideydim. Bir anda binlerce insanın alkışını duydum ve muhteşemdi. Şimdiki tecrübemle yine öyle, büyük bir prodüksiyonun içinde yer almak isterdim.
Drag king olma şansın olsaydı, king olmayı tercih eder miydin?
Drag Papi: Ben ederdim. Daha yapılı daha erkek daha maskülen. Bebeksi bir yüz ve 185 boy. Unutulmaz olurdu bence.
Nurtopu Saçan:Queen olmak daha eğlenceli.
Drag Moses: Ben king gibi hissetmiyorum. Queen gibi hissediyorum.
Ahsen: Bende memnunum çünkü bir kral tacı taşımak eğlenceli değil, kral tacını taşımaktansa queen tacını taşımayı tercih ederim.
Drag queen olmak senin için bir show mu yoksa yaşam tarzı mı?
Ahsen:Hepimiz için show
Sahneye çıkmadan önce nasıl hazırlanıyorsun?
Drag Papi: Gırgır şamata, dedikodu ile hazırlanıyoruz işte.
Kuliste hazırlanırken, olmazsa olmazın nedir?
Drag Papi: Çay ve sigara
Kulise girdiğinde hangi parçayla hazırlanmak isterdin?
Nurtopu Saçan: Birbirimize zaten sevdiğimiz parçaları sürekli dinletiyoruz.
Ahsen: Playlist’de Orhan Gencebay’dan Coldplay’e kadar pek çok parça var. Her şeyi dinlediğimiz için o kadarda fark etmiyor.
Show sırasında bir aksilik yaşasanız, mesela çorabınız kaçsa ne yaparsınız?
Ahsen: Bizim çoraplarımız Amerika’dan geliyor. Beyonce’nin giydiği çoraplardan ve burada bulunmadığı için bizim için çok önemli. Çorap kaçtığı anda hepimiz down oluyoruz. Bu arada hakkı yenmesin çorap tamircimiz bile var.DragNegritaaynı renk olması için çorabın lastiğinden ipini çıkararak bire biryapıyor. Biz erkeğiz ve show’a çıkıyoruz. Bu çoraplar bizim proporsiyonumuzu inanılmaz güzel gösteren çoraplar o yüzden çok önemli.
Makyajla tamamen değişerek çekici bir kadına dönüşüyorsun. Bununla ilgili, bana ufak bir makyaj sırrı verir misin?
Drag Moses:Biraz daha üstten kalem çekerek dudaklar büyür.
Drag Papi: Gözünün altına siyah, göz içine de beyaz kalem çekince gözlerin daha büyük görünür.
En sevdiğin dans show’u hangisi?
Nurtopu Saçan:SingSing isimli bir show’umuz var. Onu çok beğeniyorum.
Müşteriler ne yaptığında, çok rahatsız ya da çok mutlu olursun?
Drag Papi: Peruğumu çektiklerinde çok rahatsız oluyorum. Biz orada show için bulunuyoruz ve peruğu çekmeyi eğlence olarak gören insanlardan rahatsız oluyoruz.
Hediye alıyor musunuz?
Ahsen: Çok samimi arkadaşlarımız var müşteriler arasında. Onlardan hediye aldığımız zamanlar tabiki oluyor.
Drag Moses: Bu şöyle bir şey bile olabiliyor; yemeğe gelmişler, o gün tanışmışız, sıcak bir diyalog oluyor ve taktığı bir takıyı bile müşteri “içimden geldi bunu sana vermek istiyorum” diyebiliyor.
Ailen işine nasıl bakıyor?
Drag Moses: Benim ailem dragqueen olduğumu bilmiyor. Dans ettiğimi biliyorlar ama kadın kılığına girdiğimi bilmiyorlar. Söylenecek kişi var söylenmeyecek kişi var. 
Show sonrası seni en çok ne rahatlatır?
Nurtopu Saçan: Eve gidip duş almak
Drag Papi: Kuliste bir saat oturup şamata yapmak. Çünkü kendi içimizde çok eğleniyoruz.
Ahsen: Show sonrası değilde, yeni bir şey yaptıktan sonra onun beğenildiğine emin olmam ve başarmış olmanın hazzı beni rahatlatıyor.
Bir çizgi film kahramanı olsaydın, kim olmak isterdin?
Drag Papi: Anastasia. Trenin arkasından koştuğu sahneyi unutamıyorum.
 Ahsen :RogerRabbit’dekijessica olmak isterdim.
 Nurtopu Saçan:Jetgiller’de olmak isterdim. Oradaki yüksek apartmanlarda yaşamayı, uçan arabalarımız ve hizmetçi robotlarımızın olmasını isterdim.
Drag Moses: 101 Dalmaçyalı’dakiCruella de Vil olmak isterdim.
Hayatın kitap olsaydı adı ne olurdu?
Drag Moses: Kanatlarım ve Harem.
Bir içkiye adını vermek istesen bu hangi içki olurdu?
Ahsen:Votkayla elma suyunun birleşimi olan bir içki olurdu.
Yaptığın en çirkin davranış nedir?
Nurtopu Saçan:Tırnaklarımı yemem.
Drag Moses: En sonda söylenecek şeyi en başta söylüyorum ve bu yüzden bazen insanların kalbini kırabiliyorum. Son iki senedir dizginlemeye başladım. Çünkü çalışırken sürekli bir topluluk içindeyiz ve farklı insanlarla çalışıyoruz. Etrafımızda bu kadar çok insan olunca, yavaş yavaş nasıl davranmam gerektiğini öğrenmeye başladım. Cahide hepimiz için okul gibi.
En sevdiğin dondurma nedir?
Ahsen:Vanilya
Nurtopu Saçan:Meyveli dondurmalar.
Bazen patronlar öyle minik jestler yaparlar ki, çalışanlar aile olduklarını düşünürler. İzzet Çapa, size bunu düşündüren jestler yapıyor mu?
Drag Papi: Kandillerde kandil simidi yolluyor.
Nurtopu Saçan: Bizim başımızdaki insan Ahsen ve Ahsen tam bir hediye insanıdır. Yurt dışına gittiğinde aklınızın alamayacağı kadar çok şey getirir.
Ahsen: Biz bu kadar kalabalık bir kadroyla burada çalışıyorsak bunun en önemli sebebi İzzet Bey’dir ama bunun sebebi de bizden memnun olması. Nasıl bir mutfak, temizlik, güvenlik departmanı varsa biz de ayrı bir departmanız ve azalmıyoruz, gün geçtikçe çoğalıyoruz. Patronumuz bize jestini bu şekilde gösteriyor. 
10 yıl sonra kendini nerede görmek istersin?
Drag Moses: Cahide’de yükselmek diyebilirim. Çünkü 10 yıl sonra Cahide’de aynı kalmayacaktır.
Ahsen: Ben 10 sene sonra bir eğitim merkezinde ya eğitimci olmak istiyorum ya da bir eğitim merkezi açmak istiyorum. Bunun sınıflarından birisinde dragqueen yetiştirileceğine eminim ama genel anlamda daha farklı bir eğitim merkezi düşünüyorum.
Çok önemli not 1:Röportajın olduğu akşam da Cahide’deydik ve show’ları gerçekten inanılmaz. İzlemeni tavsiye ederim.
Çok önemli not 2:Ben cüce değilim, onlar çok uzun.
Çok önemli not 3: Fotoğraflar Bihter Kaplan. Teşekkür ederim BB.

2 yorum:

  1. tatlım ben teşekkür ederim, cok renkli güzel bir yazı, tebrikler

    YanıtlaSil
  2. Çok guzel bir röportaj olmuş. Emeginize sağlık .).. not: insregramdan buraya... .)

    YanıtlaSil