18 Eylül 2012 Salı

Cesur "Brave"


Aslında bugünkü yazımın konusu Stevie Wonder konseri olacaktı ama “hafta içi bir gün giderim” dediğim filme pazartesi akşamı gidince ve çok beğenince, Stevie Wonder’ı cumaya yazmaya karar verdim. Gitmeyi düşünmediğim bir filmdi ama Pın beynimi yedi “çok güzel film, kesin git bak, kesin git, blog da yazarsın” diye diyee diyeee.

Film animasyon. Merida, Kral Fergus ve Kraliçe Elinor’un okçuluğa meraklı biricik kızıl saçlı kızları. Merida yıllardır süre gelen gelenekleri bozmaya kararlı. Bu kararı doğrultusunda oradan oraya sürüklenmesini ve başına gelen türlü çeşit belayı izliyorsun.

Geliyorum benim fikrime; Merida o kadar tatlı ki, insanın alıp evinde besleyesi geliyor. Hatta izlerken aklımdan saçımı kızıla boyamak geçti. Neyse ki geçti. Filmde ki aile, tam bir Türk ailesi. Çocukları konusunda gelenekleri bozmadan, ne olması gerektiğine karar veren bir anne. “Sen bilirsin” diyen bir baba. Bütün bunlara karşı çıkan asi kız. Türk aile yapısına cuk oturmuş. Aile bireylerinin, birbirlerinin iyiliğini isterken, farkında olmadan ne kadar zarar verebileceklerini anlatıyor. Bir büyük olarak ben bunu anladım. Çocuk olsam annemi ayıya dönüştürmemem gerektiğini ve büyünün kötü olduğunu anlayabilirdim. (İçimde ki çocuğa ulaşılamıyor.) Ergen olsam, benim yerime başkalarının karar vermesine engel olurdum. (İçimde ki ergen buralarda bir yerlerde.)

İskoç aksanını duymayı ben de isterdim ama film dublajlı. Çocuklar için yapılan bir film olduğunu düşününce, en mantıklısı. Bunun dışında izlerken bol bol, iskoçya’nın harika ormanlarını, kırlarını görüyorsun. Bah, filmi izlerken bir ara bana “burada harika mangal yapılır” dedi. Ben de aynı fikirdeydim. Vallahi İskoçya da yapılan bbq partileri tadından yenmez. Ailecek mangalı kapıp, yaylalarına tur yapmalı.

Animasyon seviyorsan, git izle. Pixar başarılı. Sevmiyorsan, hiç vakit harcama.

2 yorum:

  1. Animasyonda pixar bana göre tektir bende filmi orjinal dilinde izledim muthiş keyif aldım

    YanıtlaSil
  2. sinemada orjinal değildi ne yazık ki :(

    YanıtlaSil