2 Ekim 2012 Salı

ZOR

Emre Başaran yapmış. Çok da güzel yapmış. Bir mikro belgeselin hem görüntü yönetmeni, hem prodüktörü hem de yönetmeni olmuş.
Emreyle geçenlerde Teşvikiye de buluştuk. Hem bu kısa filmi izledim, hem de olayların nasıl geliştiğini öğrendim. Hikayesi masal gibi olunca, sana anlatmazsam olmaz dedim, yazdım.
Konusu, Rize de, çay toplayan, yetiştiren halkın çilesi, yaşadıkları zorluklar ve sıkıntılar. Fakat bunu sana öyle sıkıcı bir belgeselle anlatmıyor. Filme başladıklarında ismi bile yokmuş, çekimlerde ismine karar vermişler. E konu yaşanılan zorluklar olunca, adı da “zor” olmuş. Sponsorları Lipton. Dikkatini çekerim, Lipton ilk defa sponsor oluyor. Çekim ekibi  sadece 5 kişiymiş, toplam ekip ise 10 kişi. Bu kadar az kişi olmasının sebebi maliyet yüzündendir, bütçe düşüktü demek ki diye düşündürse de beni, gerçekler öyle değilmiş. Ön yargıma doymayayım. Sebep, tamamen her şeyin doğal olmasını istemeleriymiş. Bütün çekimi, iki kamera ve bir ses kayıt cihazıyla, çekimlerden kimsenin haberi olmadan yapmışlar. Filmde ki hiç kimse de oyuncu değil, hepsi yörede yaşayan insanlar. Toplam 25 kişi ( yaşları 4 ile 103 arasında değişen) sıkıntılarını, ne hissettiklerini, çilelerini anlatmışlar. Çay diyip geçmemek lazım.
Filmin müzikleri, Farfara Grubundan Tolga Büyük tarafından, doğal seslerin bilgisayar üzerinden müziğe dönüşmesiyle oluşmuş. Bu, sence de müthiş değil mi.
Filmin editörü Cenk Erkan. Emrelere danışmanlık yapan ve yardımcı olan isimler ise Ali Biryol ve Metin Gültan.
Şimdi geliyorum, ben izlediğimde ne hissettime. Çayın zahmetlerle önüme geldiğini biliyordum da, 1001 zahmetle geldiğini o gün öğrendim. Filmi izledikten sonra, önümde ki çayın kalanını, şarap içer gibi, koklayarak, tadına vararak içtim. Dediğim gibi; çay diyip geçmemek, bi düşünmek lazım. İzledikten sonra bir de şunu düşündüm. İnsanlar ikiye ayrılır, çaycılar – kahveciler. Ben kesinlikle çaycılardanım.
 Filmin kısa bir versiyonunu sana gösterebilmek için çook uğraştım ama 150 inci yükleme denememden sonra pes ettim, isyan ettim, feryat ettim. Yapamadım yapamadıııımmm. Yalnız çok güncelim. Hiç bir yerde yokken bak anlattım sana, youtube da bile yok daha, o derece. Bir de yükleyebilsem super olacaktı.


 


1 yorum: